Jumaat, 24 September 2010

Raja dan pemimpin dunia yang kaya raya

Saya terbaca satu tulisan berkenaan kedudukan Raja & Pemimpin dunia yang kaya raya di World’s Richest Royal.  Dalam senarai terkini ini Sultan Haji Hassanal Bolkiah telah menduduki tempat kedua dengan nilaian harta RM20 billion.

Pada keseluruhan manusia terkaya di dunia bagi tahun 2010,  Carlos Slim dari Maxico telah mengalahkan Bill Gates, dengan jumlah kekayaan $53.5 billion berbanding $53.0 billion.

Mungkin anda akan terkejut dengan 10 senarai baru ini, yang saya fokuskan kepada Raja dan Pemimpin sahaja.

1. Thailand’s King Bhumibol Adulyadej, worth $30 billion2. Brunei’s Sultan Haji Hassanal Bolkiah, worth $20 billion


3. Saudi Arabia’s King Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, worth $18 billion


4. UAE’s President Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan, $15 billion


5. Dubai ruler Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, worth $4.5 billion


6. Liechtenstein’s Prince Hans-Adam II, worth $3.5 billion7. Morocco’s King Mohammed VI, worth $2.5 billion


8. Qatar’s Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, worth $2.4 billion9. Menteri Besar Kelantan, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, worth $1.3 billion

RM4 b X US$ 0.3224 = $1.2896

10. Prince Albert II of Monaco, worth $1 billion


Kedudukan Menteri Besar Kelantan tersenarai dalam rangking Raja dan Pemimpin yang terkaya adalah hasil usaha dan kerja terancang media UMNO. Kita patut rasa bangga dan bersyukur, itulah peranan media di negara kita. Raizaid ada mengulas dalam Akhbar Star;


Akhirnya yang naik ke pentas untuk menerima cek ialah adik kepada Menteri Besar, Nik Din Nik Mat kerana tidak ada seorang pun wakil kerajaan negeri yang hadir. Malah khabarnya beberapa kakitangan kerajaan negeri yang turut hadir pada majlis tersebut pun tidak berani untuk naik ke pentas menerima replika cek tersebut bagi pihak kerajaan negeri.

Nik Din pada keesokan harinya terpaksa membuat penjelasan lanjut bahawa kemunculannya di atas pentas untuk menerima cek itu bukanlah atas kapasitinya secara peribadi tetapi setelah tidak ada wakil daripada Kerajaan Negeri yang tampil untuk menerimanya.

Kah kah kah - pinjam trademark Hishamuddin Rais.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...